Σκληρή απάντηση Τουσκ σε Τζόνσον: Θέλεις σύνορα αν και δεν το παραδέχεσαι

Αιχμηρή απάντηση στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με την οποία ζήτησε αφαίρεση της δικλίδας ασφαλείας για την Ιρλανδία από την συμφωνία για το Brexit, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τουσκ ουσιαστικά κατηγορεί τον κ. Τζόνσον ότι υποστηρίζει κρυφά την επαναφορά σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, παραπέμποντας στην εποχή των βίαιων ταραχών, πριν την ιστορική συμφωνία ειρήνευσης του 1998.

Ο κ. Τουσκ αφήνει δε αιχμές ότι η επιστολή Τζόνσον δεν περιείχε πραγματικές προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις.

«Το backstop είναι μία ασφάλεια για την αποφυγή του σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός αν και έως ότου βρεθεί εναλλακτική λύση. Όσοι είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές στην πράξη υποστηρίζουν την εκ νέου εγκαθίδρυση συνόρου. Ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται» έγραψε ο κ. Τουσκ.

Στο κενό προτάσεων εστιάζει στο δικό της σχόλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως ο κ. Τζόνσον δεν εξηγεί ποιες είναι οι «εναλλακτικές διευθετήσεις» που προκρίνει, ούτε παράσχει νομικές και λειτουργικές λύσεις για την αποφυγή σκληρών συνόρων.

Στο τετρασέλιδο μήνυμά του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου ο κ. Τζόνσον τονίζει πως η αφαίρεση του backstop είναι αναγκαία, όμως δεν παράσχει περισσότερη καθαρότητα.

Γράφει απλώς πως οι εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει εν πολλοίς να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, η οποία με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020.

Εάν οι εναλλακτικές λύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως έως την λήξη της μεταβατικής περιόδου, ο κ. Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να εξετάσει με «εποικοδομητικό και ευέλικτο» πνεύμα περαιτέρω δεσμεύσεις που «ενδέχεται να βοηθήσουν» – εφόσον δεν πρόκειται για επαναφορά του backstop. Και σε αυτή την περίπτωση ο βρετανός πρωθυπουργός δεν δίνει παραπάνω πληροφορίες.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr