Ο Ερντογάν αψηφά την σαφή προειδοποίηση των ΗΠΑ για την Συρία

Μήνυμα στην Τουρκία πως τυχόν στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της βόρειας Συρίας θα ήταν «απαράδεκτη» έστειλε ο υπουργός ’μυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσιγκτον θα λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προαναγγείλει εισβολή στην βορειοανατολική Συρία με κύριο στόχο την απώθηση κούρδων ανταρτών που ελέγχουν παραμεθόριες περιοχές, ενώ σε ομιλία του λίγη ώρα μετά τα σχόλια Έσπερ επέμεινε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται.

Τόνισε πως η εμπειρία τον έχει διδάξει πως εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν μάχονται επί του πεδίου η χώρα δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας πως αν η Τουρκία δεν δράσει σήμερα οι μελλοντικές συνέπειες θα είναι χειρότερες.

Η ’γκυρα, που έχει ήδη εισβάλει δύο φορές στην βόρεια Συρία την τελευταία τριετία, θεωρεί τους Κούρδους τρομοκρατικό βραχίονα του PKK και απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Οι ΗΠΑ ωστόσο αντιλαμβάνονται τους αντάρτες ως πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Έσπερ άφησε να εννοηθεί πως τυχόν τουρκική επιχείρηση μπορεί να υποβαθμίσει την δράση των κούρδων μαχητών, οι οποίοι πλέον εστιάζουν στην κράτηση αιχμάλωτων τζιχαντιστών και συγγενών τους και στην αποτροπή αναβίωσης του «χαλιφάτου».

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τα αμοιβαία συμφέροντα που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (σ.σ. που επανδρώνονται πρωτίστως από Κούρδους)», δήλωσε ο κ. Έσπερ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου προσέθεσε πως επιδιώκει ρύθμιση που θα τακτοποιεί τις ανησυχίες της ’γκυρας και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Επί μήνες ’γκυρα και Ουάσιγκτον εξετάζουν την σύσταση μίας ζώνης ασφαλείας στα συρο-τουρκικά σύνορα, από την οποία θα αποσυρθούν οι κούρδοι αντάρτες, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, με αιχμή την Συρία και την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr