Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε νέα πορεία στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν πορεία σήμερα για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους διαδηλωτές και να καλέσουν τις αρχές να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση καθώς οι κλιμακούμενες διαδηλώσεις προκαλούν κλυδωνισμούς στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κυβερνητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν πορεία στο Χονγκ Κονγκ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά μαζί με τους διαδηλωτές στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου, πολλοί καλύπτοντας το πρόσωπό τους για να μην μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα, αντί να σπρώχνει την αστυνομία στην πρώτη γραμμή ως ασπίδα», δήλωσε η Κάθι Γιπ, 26χρονη δημόσια υπάλληλος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και σημαντικό μέλος του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, αφού προχώρησαν σε κατάσχεση όπλων και ύποπτων υλικών για κατασκευή βόμβας μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σε κτίριο.

Αυτό το σαββατοκύριακο προγραμματίζεται κύμα διαδηλώσεων σε όλο το Χονγκ Κονγκ, μαζί με μια μαζική απεργία την Δευτέρα σε κλάδους όπως των μεταφορών, των σχολείων και των επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να παραλύσει την πόλη.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, αποτελούν μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τους κυβερνώντες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο.

Οι διαδηλώσεις κατά ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, που πλέον αποσύρθηκε, έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους πολίτες να ζητούν μεγαλύτερη δημοκρατία και την παραίτηση της κυβερνήτου του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Υπό την κινεζική κυριαρχία επετράπη στο Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει διευρυμένες ελευθερίες, όπως ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, αλλά πολλοί κάτοικοι βλέπουν το νομοσχέδιο για την έκδοση ως ένα ακόμα βήμα προς την υπαγωγή του Χονγκ Κονγκ στον έλεγχο της Κίνας.

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος του Χονγκ Κονγκ είναι ήδη στο χείλος της κατάρρευσης», ανέφερε μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων σε ανοικτή επιστολή τους προς την Κάρι Λαμ. «Το Χονγκ Κονγκ ανέκαθεν ετύγχανε καλής αντιμετώπισης και απολάμβανε έναν υψηλό βαθμό ελευθερίας. Είναι κρίμα που έχουμε δει τόσο ακραία καταπίεση…».

Η ομάδα ζήτησε από τη Λαμ να ανταποκριθεί θετικά σε πέντε αιτήματα των πολιτών: να μπει οριστικά στο συρτάρι το νομοσχέδιο για την έκδοση, να μην χαρακτηρίζονται «ταραχές» οι διαδηλώσεις, να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, να διενεργηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και να εκκινήσουν και πάλι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πόλη των 180.000 δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι συνάδελφοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού για να στηρίξουν τις βασικές αξίες των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας διαδήλωσαν σήμερα κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Το σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας γίνονται ολοένα και πιο βίαιες. Η αστυνομία έχει δεχθεί επικρίσεις για την υπερβολική χρήση βίας και για το δεν κατάφερε να προστατεύσει τους διαδηλώσεις από επιθέσεις που έγιναν, σύμφωνα με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, από εγκληματικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ