ΝΑΤΟ: Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε τη Ρωσία να εκτοξεύσει πυραύλους

Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει τρόπους προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από την εκτόξευση ενός νέου, μέσου βεληνεκούς πυραύλου εδάφους, δήλωσε σήμερα η Συμμαχία, σημειώνοντας ότι θα αποκριθεί «με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα σήμερα από μια συμφωνία-ορόσημο για τους πυρηνικούς πυραύλους που είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία αφού αποφάσισαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη και δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν.

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της συνθήκης», δήλωσε το ΝΑΤΟ αναφερόμενο στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).

«Το ΝΑΤΟ θα αποκριθεί με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο στους σημαντικούς κινδύνους που θέτει ο ρωσικός πύραυλος 9M729... Έχουμε συμφωνήσει ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Το αίτημα της Ρωσίας για μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστο γιατί η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη προσφορά γιατί η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους εδώ και χρόνια. Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά ενός μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», σημείωσε.


Πηγή: ΑΜΠΕ