Μόσχα: Σε φάση υλοποίησης η συμφωνία για παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία προχωράει με βάση τη συμφωνία, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Tύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται στην φάση που πρέπει να βρίσκεται. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία. Παράλληλα, επισήμανε ότι στις 6 Ιουλίου οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν συζήτησαν και το θέμα αυτό. «Η παράδοση συζητήθηκε αναμφίβολα. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος ο Ερντογάν κατά την διάρκεια συνέντευξης Tύπου που έδωσε στην ’γκυρα είχε δηλώσει ότι η προετοιμασία για την αποστολή των ρωσικών S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται και αυτή την στιγμή γίνεται η φόρτωση τους. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο ’μυνας ασχολείται με τον σχεδιασμό και την επιλογή της τοποθεσίας που θα εγκατασταθούν οι S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι αν η ’γκυρα προχωρήσει στην αγορά αυτή, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η συμπαραγωγή των F-35 και της επιβολής κυρώσεων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ