«Αδέξια» και «ανίκανη» η κυβέρνηση Τραμπ: Τα υπομνήματα μίας ειδικής σχέσης

Διπλωματικά τηλεγραφήματα του βρετανού πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες που περιγράφουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ως «δυσλειτουργική», «αδέξια» και «ανίκανη» δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Mail on Sunday, προκαλώντας αίσθηση και την ενόχληση του αμερικανού προέδρου.

Στα υπομνήματά του, που καλύπτουν την περίοδο από το 2017 έως σήμερα, ο βρετανός διπλωμάτης Κιμ Ντάροχ αναφέρει πως ο πρόεδρος Τραμπ «εκπέμπει ανασφάλεια», και συστήνει στο Λονδίνο να επικοινωνεί με τον αμερικανό πρόεδρο με απλά, ακόμα και ωμά επιχειρήματα.

Τονίζει πως δεν προσβλέπει σε βελτίωση του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της υπερδύναμης είναι διαιρεμένη σε ομάδες και απρόβλεπτη.

Ο κ. Ντάροχ προσθέτει πάντως πως ο κ. Τραμπ έχει την ικανότητα να επιβιώνει κρίσεων, έστω πληγωμένος, παρομοιάζοντάς τον με τον χαρακτήρα του «Εξολοθρευτή» που υποδύθηκε κάποτε ο ’ρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Το δημοσίευμα, που δεν έχει διαψευστεί από το Φόρεϊν Όφις, προκάλεσε την δυσαρέσκεια του κ. Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι ο βρετανός πρεσβευτής «δεν υπηρέτησε καλά το Ηνωμένο Βασίλειο».

Δεν είναι σαφές εάν η διαρροή θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Λονδίνου. Έρχεται πάντως σε μία κρίσιμη καμπή για την Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται ακόμα και για άτακτο Brexit στο τέλος Οκτωβρίου και συνεπώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερο παρά ποτέ την «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ.

Το Φόρεϊν Όφις κατήγγειλε την διαρροή, όμως ξεκαθάρισε πως ιστορική πρακτική για το διπλωματικό σώμα είναι η αποστολή ξεκάθαρων τηλεγραφημάτων που είναι γραμμένα με ευθύτητα, δίχως ανούσιο περιεχόμενο.
Πηγή: skai.gr