Σινιάλο από το Ιράν πως ο εμπλουτισμός ουρανίου θα αυξηθεί στο 5%

Σινιάλο πως η αύξηση στο επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου που θα αρχίσει αύριο, κατά παράβαση της συμφωνίας του 2015, θα είναι σχετικά μικρή, έστειλε το Ιράν.

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως η Τεχεράνη θα προβεί σε αύξηση ανάλογη με τις ειρηνικές ανάγκες της, προσθέτοντας με νόημα πως ο αντιδραστήρας στο Μπουσέρ χρειάζεται βαθμό καθαρότητας 5%, έναντι του 3,67% που επιτρέπει η συμφωνία για την ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η παραγωγή υλικού που είναι κατάλληλο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων απαιτεί καθαρότητα ουρανίου τουλάχιστον σε βαθμό 90%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως ο στόχος για εμπλουτισμό σε επίπεδο 5% να ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ωστόσο περαιτέρω αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού στην συνέχεια, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε νωρίτερα πως εάν δεν ικανοποιηθούν αιτήματά της θα προβεί σε νέες παραβιάσεις εντός των επόμενων 60 ημερών.

Ο εμπλουτισμός άνω του 3,67% αποτελεί την δεύτερη παραβίαση της συμφωνίας από την πλευρά της Ιρανικής Δημοκρατίας σε διάστημα μίας εβδομάδας. Την Δευτέρα ενημέρωσε πως έχει ξεπεράσει το πλαφόν των 300 κιλών ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου που δικαιούται να τηρεί ως απόθεμα.

Οι κινήσεις της Τεχεράνης έρχονται ως αντίποινα για την περσινή απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμφωνία του 2015.

Η Ουάσιγκτον μετέπειτα επέβαλε σκληρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, με απώτερο σκοπό να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και να αναγκάσει το ιρανικό καθεστώς σε υποχωρήσεις όσον αφορά το βαλλιστικό πρόγραμμά του και την υποστήριξη σιιτικών ένοπλων ομάδων ανά την Μέση Ανατολή.

Κύριος αποδέκτης των ιρανικών κινήσεων όμως είναι η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία, που επίσης συνυπέγραψαν την συμφωνία του 2015 αλλά δεν έχουν καταφέρει να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις ώστε να βοηθήσουν την Τεχεράνη να ανακάμψει οικονομικά.
Πηγή: skai.gr