Στις 23 έως 25 Ιουλίου κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Σάντσεθ

Στις 23 Ιουλίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης όπου θα κριθεί εάν ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα κερδίσει δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 22 του μηνός και θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα.

Εάν ο κ. Σάντσεθ αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα οδηγηθεί σε εκλογές, τον Νοέμβριο. Θα πρόκειται για την τέταρτη βουλευτική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο κ. Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη
πλειοψηφία τουλάχιστον 176 εδρών στο 350μελές σώμα ώστε να κερδίσει την δεδηλωμένη, κάτι που φαντάζει απίθανο ακόμα κι αν στηριχθεί από τους αριστερούς Podemos.

Οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη στις εκλογές του Απριλίου όμως ελέγχουν 123 έδρες. Οι Podemos διαθέτουν 42, που σημαίνει ότι χρειάζονται έντεκα επιπλέον ψήφους για να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη.

Ωστόσο, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα έχει δεύτερη ευκαιρία δύο ημέρες μετά την πρώτη ψηφοφορία, όπου θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κ. Σάντσεθ θα χρειαστεί την στήριξη των Podemos και την αποχή ορισμένων μικρών κομμάτων ώστε να επικρατήσει.

Ένα σενάριο θέλει τα περιφερειακά κόμματα από την Καταλονία και άλλες περιοχές να απέχουν ώστε να στηρίξουν εμμέσως τον κ. Σάντσεθ, κάτι που δεν είναι ιδεώδες για τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό ο οποίος επιχειρεί να αποκρούσει κατηγορίες της δεξιάς πως ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Ούτε η σύμπραξη των Podemos θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκέσιας θέλει συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και τον έλεγχο χαρτοφυλακίων που αφορούν την κοινωνική πολιτική, όμως ο κ. Σάντσεθ έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να πορευτεί δίχως τους Podemos.
Πηγή: skai.gr