Απόθεμα για να αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις «ετοιμάζει η Τουρκία»

Απόθεμα εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για αμερικανικά οπλικά συστήματα έχει αρχίσει να συγκεντρώνει η Τουρκία ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες τυχόν κυρώσεων για την επικείμενη απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg.

Δεν είναι σαφές πότε άρχισε η αποθεματοποίηση, όμως τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι αποφάσεις ελήφθησαν ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη απαγόρευση πώλησης όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες – σαν το τετραετές εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η συσσώρευση υλικών φαίνεται πως συνεχίζεται παρά τον συγκαταβατικό τόνο που υιοθέτησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ερντογάν στην σύνοδο κορυφής του G20, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε πως εξετάζει ποικιλία λύσεων για τους S-400 και παρουσίασε την Τουρκία ως θύμα των αποφάσεων του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές
πως η παραλαβή των S-400, που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, θα σημάνει την σταδιακή αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του υπερσύγχρονου μαχητικού F-35.

Μεταξύ άλλων οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν ανταλλακτικά και υλικά συντήρησης για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Οι πηγές αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για την σύνθεση του αποθέματος ή το χρονικό διάστημα που θα μπορεί να καλύψει.

Ωστόσο, ψήφισμα που κατατέθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναφέρει πως η απόκτηση των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τις αγορές μεταγωγικών ελικόπτερων Chinook, μαχητικών ελικοπτέρων Black Hawk και των μαχητικών F-16, προσφέροντας πιθανή «πρόγευση» για τις ενδεχόμενες κυρώσεις.
Πηγή: skai.gr