Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν την βεβαιότητα Ερντογάν για αποφυγή κυρώσεων


«Φρένο» στις διαβεβαιώσεις Ερντογάν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επικείμενη απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 έβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από δύο ημέρες ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον, κι εμφανίστηκε βέβαιος πως θα καταφέρει να πείσει τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για την μη επιβολή ποινών.

Σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για την δήλωση του κ. Ερντογάν η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι η απόκτηση των S-400 θα επιφέρει «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις».

«Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400», ανέφερε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Στις ποινές περιλαμβάνονται η αναστολή των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο υπερσύγχρονο μαχητικό F-35 και η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA), προσέθεσε.

Ο εν λόγω νόμος αφορά, μεταξύ άλλων, φυσικά και νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με την ρωσική αμυντική βιομηχανία και προβλέπει 12 είδη κυρώσεων.

Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη του μήνα, κατά την σύνοδο κορυφής του G20 στην Ιαπωνία.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την εξαγορά του S-400», κατέληξε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ