Ντονμέζ: Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας η γεώτρηση του Γιαβούζ

Στον κόλπο της Αμμοχώστου, νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, θα επιχειρήσει γεώτρηση το δεύτερο θαλάσσιο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», το οποίο επέπλευσε σήμερα το μεσημέρι προς την ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η περιοχή έχει «παραχωρηθεί» στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια από το ψευδοκράτος.

Οι εργασίες θα αρχίσουν έως τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών, εκτίμησε ο κ. Ντονμέζ, προσθέτοντας πως το γεωτρύπανο του «Γιαβούζ» θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί φόβοι πως η Άγκυρα ενδέχεται να στείλει το «Γιαβούζ» ανοιχτά του Καστελόριζου, εάν αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της.

Σε συνδυασμό με την γεώτρηση του «Πορθητής», που έχει αρχίσει ανοιχτά της Πάφου, η Τουρκία δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του νησιού. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu το «Γιαβούζ» θα συνοδεύεται από φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου ο κ. Ντονμέζ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, σε μία ξεκάθαρη αιχμή προς της Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Αγνοώντας τις καταγγελίες της Λευκωσίας, ο υπουργός Ενέργειας προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της – την οποία η Άγκυρα προβάλει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – και σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η Λευκωσία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επαναβεβαίωσε την αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων και 
των συζητήσεων για αναβάθμιση της διμερούς τελωνειακής ένωσης, ενώ κάλεσε την Κομισιόν και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για ποινές.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα εξετάσουν το θέμα σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής, όμως είναι δύσκολο να καταλήξουν σήμερα σε απτές προτάσεις ή αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr