«Πάγο» μέχρι το φθινόπωρο έβαλε η ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Την μετάθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τουλάχιστον έως το φθινόπωρο αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σημείωσε πως μία «μειοψηφία» κρατών-μελών απέρριψε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη των συζητήσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί το αργότερο τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι διακοπές εργασιών λόγω καλοκαιριού.

Ο κ. Χαν παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να εγγυηθεί θετική έκβαση για τις δύο βαλκανικές χώρες το φθινόπωρο, αν και δήλωσε πολύ αισιόδοξος πως τα κράτη-μέλη θα δώσουν το «πράσινο φως».

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες πως τυχόν αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαβουλεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησής του και στην ενίσχυση εθνικιστικών και φιλορωσικών τάσεων στην περιοχή.

Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο επικαλείται τον «περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο» και την «σημασία του ζητήματος» ως αιτίες για την αναβολή της λήψης απόφασης. Οι υπουργοί  χαιρετίζουν τόσο την Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού όσο και την συμφωνία καλής γειτονίας που έχει συνομολογήσει η Β. Μακεδονία με την Βουλγαρία.

Τροχοπέδη στην σημερινή συζήτηση ήταν η καθυστέρηση της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια στην γερμανική Βουλή, αν και ο κ. Χαν διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για τέχνασμα από την πλευρά του Βερολίνου αλλά για κοινοβουλευτική διαδικασία που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ο επίτροπος προειδοποίησε ωστόσο πως η στάση των κρατών-μελών μπορεί να περιορίσει την επιρροή που ασκούν οι Βρυξέλλες, καθώς δεν επιβραβεύονται οι προσπάθειες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: skai.gr