Αγγλία: 10 υποψήφιοι για την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ 10

Δέκα είναι τελικά οι Συντηρητικοί πολιτικοί στη Βρετανία που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας αντικαθιστώντας την Τερέζα Μέι.

Αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής ο μοναδικός υποψήφιος που υποστήριζε το δεύτερο δημοψήφισμα, ο πρώην υφυπουργός Σαμ Τζίμα.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι υπέβαλαν επισήμως συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία διαδοχής, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο όργανο του Συντηρητικού Κόμματος, η Επιτροπή 1922.

Πρόκειται για τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον τέως υπουργό Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, τον υπουργό Εξωτερικών Τζερεμι Χαντ, τον υπουργό Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ, τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, την τέως ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, την τέως υπουργό Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι και τον πρώην αρμόδιο για την κομματική πειθαρχία Μαρκ
Χάρπερ.

Οι κ. Ράαμπ, Χαντ, Γκόουβ και Χάνκοκ εγκαινίασαν σήμερα με ομιλίες τους την προεκλογική τους εκστρατεία. 

Ο πρώτος επανέλαβε ότι θα υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, ενώ οι υπόλοιποι τάσσονται υπέρ μίας εξόδου από την ΕΕ με συμφωνία.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ενάρξεις των εκστρατειών και των υπολοίπων υποψηφίων.

Στις 13 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών επί όλων των υποψηφίων. Για να περάσουν στο δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 16 ψήφους (το 5% της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος).

Θα ακολουθήσουν νέες ψηφοφορίες με αυξημένο το ελάχιστο αναγκαίο όριο ψήφων στις 18, 19 και 20 του μήνα.

Οι τελικοί δύο υποψήφιοι θα τεθούν στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο από τις 22 Ιουνίου και μετά. Ο νέος ηγέτης του κόμματος και νέος πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο