Νέα ένταση στο Χονγκ Κονγκ

«Ξένες δυνάμεις» προσπαθούν να πλήξουν την Κίνα προκαλώντας χάος στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων, που πυροδότησε τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην πόλη, άλλοτε βρετανική αποικία, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η Ημερησία της Κίνας, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της χώρας.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών παρέμεναν ανεπτυγμένες γύρω από το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ σήμερα, έπειτα από μια διαδήλωση στην οποία κατά εκτιμήσεις πήραν μέρος 1 εκατ. πολίτες, που όμως εκτραχύνθηκε όταν ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια.

Χθες Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέλυσαν την κυκλοφορία στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του νομοσχεδίου. Πολλοί εξήγησαν ότι φοβούνται πως θέτει τη νομική ανεξαρτησία της πόλης σε κίνδυνο.

Στο κύριο άρθρο της, η Ημερησία της Κίνας τόνισε ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος.

«Οποιοσδήποτε δίκαιος άνθρωπος θα θεωρούσε θεμιτό, λογικό και δικαιολογημένο έναν νόμο που ενισχύει το κράτος του δικαίου στο Χονγκ Κονγκ και διευκολύνει την απονομή δικαιοσύνης», τόνισε.
«Δυστυχώς, ορισμένοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ παραπλανήθηκαν από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και τους ξένους συμμάχους της και τάχθηκαν υπέρ της εκστρατείας κατά της έκδοσης» υπόπτων, πρόσθεσε.

Δεν εξήγησε σε ποιες χώρες ή δυνάμεις αναφέρεται.

Οι διαδηλωτές, συμπλήρωσε, δεν κατανοούν πως η αντιπολίτευση «απλά τους χρησιμοποιεί σαν πιόνια», για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, ή ότι «κάποιες ξένες δυνάμεις αδράχνουν την ευκαιρία να προωθήσουν την δική τους στρατηγική για να πλήξουν την Κίνα προσπαθώντας να δημιουργήσουν χάος στο Χονγκ Κονγκ».

Αρκετές ξένες κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχία για το νομοθέτημα, κρίνοντας ότι ίσως πλήξει τη φήμη του Χονγκ Κονγκ και την επίζηλη θέση της πόλης ως διεθνούς κόμβου του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεταβάλλοντας το κλίμα για τους ξένους, που θα φοβούνται στο εξής ότι εάν καταζητούνται στην Κίνα, ίσως συλληφθούν στην πόλη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι οι αρχές της Κίνας φέρονται να διαπράττουν βασανιστήρια, να προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις, να εξαναγκάζουν υπόπτους να «ομολογούν», αλλά και να στερούν σε κατηγορούμενους κάθε πρόσβαση σε δικηγόρους.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο, ωστόσο ανέβασαν τον πήχη των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να εκδίδεται οποιοσδήποτε ύποπτος, ορίζοντας πως οι κατηγορίες πρέπει να επισύρουν ποινή κάθειρξης από επτά χρόνια και πάνω.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ