Έφτασε στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ (video)

Στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου προσγειώθηκε στις 9 το πρωί τοπική ώρα το Air Force One, το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια στη Βρετανία για τριήμερη επίσημη κρατική επίσκεψη.

Μετά από τη μεταφορά τους με το προεδρικό ελικόπτερο στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο, το προεδρικό ζεύγος θα γίνει δεκτό στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Μετά από γεύμα μαζί τους θα περιηγηθούν έκθεση στο Παλάτι με έργα τέχνης από τη Βασιλική Συλλογή που έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με τις ΗΠΑ και έπειτα θα ξεναγηθούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Από το πρόγραμμα της Τρίτης ξεχωρίζει η συνάντηση με την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί μαζί με άλλους ξένους ηγέτες στους εορτασμούς στο Πόρτσμουθ για τα 75 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Την Τρίτη το μεσημέρι προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Αμερικανού προέδρου στο κεντρικό Λονδίνο.

Η επίσκεψη έχει διχάσει τους Βρετανούς λόγω των αμφιλεγόμενων απόψεων και πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου έχουν επιλέξει να μην παραστούν στο αποψινό δείπνο στο Παλάτι.

Ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν δε με άρθρο του στον Observer επίσης αποδοκίμασε την επισημότητα που προσδίδεται στην επίσκεψη Τραμπ, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό που χρησιμοποιεί τον ίδιο διχαστικό λόγο με τους φασίστες του περασμένου αιώνα.

Λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί στο Λονδίνο ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε μήνυμα στο
Twitter με το οποίο χαρακτήρισε «ανοήτως κακό» και «παντελώς χαμένο» τον κ.
Καν, επικρίνοντας το έργο του στη δημαρχία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο