Διοικητής ακραίας ισλαμικής οργάνωσης είχε λάβει άσυλο στην Ολλανδία

Έναν 47χρονο Σύρο που φέρεται να ήταν διοικητής του Μετώπου αλ-Νόσρα, του πρώην παρακλαδιού της αλ-Κάιντα στη Συρία, συνέλαβε η Αστυνομία της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, ο ύποπτος Άμπου Κούντερ (πρόκειται για το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν πολεμούσε στη Συρία) κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατία. Διοικούσε μια μονάδα που ονομαζόταν «Γουραμπά'α Μοχάσαν» δηλαδή «Ξένοι του Μοχάσαν».

Ο Άμπου Κούντερ βρίσκεται στην Ολλανδία από το 2014, όταν του χορηγήθηκε προσωρινό άσυλο. Η έρευνα σε βάρος του ξεκίνησε μετά τις καταθέσεις μαρτύρων που συνέλεξε η γερμανική Αστυνομία.

Σε συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές έγιναν έρευνες σήμερα και στις έξι κατοικίες άλλων ύποπτων μελών της Γουραμπά'α Μοχάσαν στη Γερμανία.

Ο Άμπου Κούντερ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή την Παρασκευή στη Χάγη. Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, αν ένας ύποπτος διαμένει στην Ολλανδία είναι εφικτό να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθησαν εκτός του ολλανδικού εδάφους.

Το Μέτωπο αλ-Νόσρα ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα μέχρι το 2016 και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ταχρίρ αλ-Σαμ. Σήμερα, μία συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, στην οποία κυριαρχεί η Ταχρίρ αλ-Σαμ, είναι η ισχυρότερη ένοπλη ομάδα που δρα στη βορειοδυτική Συρία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters