Το ISIS πίσω από την έκρηξη στη Βαγδάτη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη στη Βαγδάτη χθες Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι βομβιστής καμικάζι πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά στη βορειοδυτική συνοικία Σαντρ Σίτι της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ο βομβιστής «παρεισέφρησε σε συγκέντρωση απίστων και πυροδότησε το γιλέκο» με τα εκρηκτικά που φόραγε «σκοτώνοντας οκτώ» εξ αυτών και «τραυματίζοντας πάνω από 10 άλλους».

Ωστόσο οι πληροφορίες για το εάν υπήρξαν θύματα --και πόσα-- στην έκρηξη στη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, μοιάζουν αντιφατικές.

Ο ιρακινός αστυνομικός διευθυντής Τζαμάλ Χαμίντ δήλωσε αργά το βράδυ χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι βρέθηκε δέμα στο πλάι δρόμου κοντά σε αγορά και πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωσή του, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Πρόσθεσε ότι μια πρότερη ανακοίνωση της μεικτής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης, στην οποία γινόταν λόγος περί επίθεσης βομβιστή-καμικάζι και για οκτώ νεκρούς, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά ενώ ήταν περικυκλωμένος από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ιρακινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, το Ρόιτερς υπογραμμίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εάν υπήρξαν θύματα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε αντιθέτως πως ο συγκεκριμένος απολογισμός επιβεβαιώθηκε από πηγή σε νοσοκομείο στην Αλ Κίντι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 21:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] χθες Πέμπτη, μερικά 24ωρα μετά την έναρξη του Ραμαζανιού.