Πολωνός βουλευτής: Να μιμηθούμε το παράδειγμα της Ελλάδας για αποζημιώσεις

Η Πολωνία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να κλιμακώσει τις πιέσεις στην Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, δήλωσε ο πολωνός βουλευτής που ηγείται της προσπάθειας της Βαρσοβίας να εξασφαλίσει αποζημιώσεις από το Βερολίνο.

Μία ημέρα μετά το ψήφισμα της ελληνικής Βουλής για διεκδίκηση επανορθώσεων ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, πρόεδρος της πολωνικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για αποζημιώσεις, δήλωσε πως η κίνηση της Αθήνας καταδεικνύει ότι το θέμα είναι πλέον διεθνές.

«Είναι η ώρα των αποφάσεων για την πολωνική Sejm (σ.σ. κάτω Βουλή)», έγραψε στο Twitter ο κ. Μούλαρτσικ, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη.



Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίοι, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το ελληνικό ψήφισμα δεν προσδιορίζει το ύψος των διεκδικήσεων. Η Βαρσοβία έχει στο παρελθόν κάνει λόγο για χρέος της τάξης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Βερολίνο ωστόσο αντιτείνει πως η παραχώρηση εδαφών στην Πολωνία – υπό σοβιετική πίεση – το 1953 διευθέτησε τις όποιες οφειλές προς την Πολωνία. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Γερμανία υποστηρίζει ότι όλες οι εκκρεμότητες τακτοποιήθηκαν οριστικά το 1960.
Πηγή: skai.gr