Σουδάν: Έξι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.500 συνελήφθησαν το Σάββατο και την Κυριακή κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έξω από το κτηριακό συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας του Σουδάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στην δυτική επαρχία Νταρφούρ.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης διεξήγαγαν επιχείρηση χθες για να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί από το Σάββατο, με αίτημά τους την παραίτηση του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ

Ο υπουργός Μπισάρα Τζουμά δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι επιπρόσθετα 15 άμαχοι πολίτες και 42 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, ενώ 2.496 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Χαρτούμ.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται ένας στρατιώτης ανέφερε η κεντρική επιτροπή σουδανών γιατρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε από όλους «τους παράγοντες να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία» και ζήτησε την απευλευθέρωση των κρατουμένων διαδηλωτών.

Ο Μπασίρ - που κυβερνά το Σουδάν με σιδερένια πυγμή εδώ και τρεις δεκαετίες - είναι αντιμέτωπος από τις 19 Δεκεμβρίου με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, με διαδηλωτές με την παρουσία βαριά οπλισμένων μελών δυνάμεων ασφαλείας να φωνάζουν συνθήματα προτρέποντας τον στρατό του Σουδάν να ταχθεί στο πλευρό τους.

Σουδανοί στρατιώτες παρενέβησαν για να προστατέψουν τους διαδηλωτές, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία.