Έγραψε ιστορία το Σικάγο: Εξέλεξε για δήμαρχο μια αφροαμερικανή ομοφυλόφιλη

Ιστορία έγραψε το Σικάγο το οποίο εξέλεξε στον δήμο του για πρώτη φορά μία αφροαμερικανή, δηλωμένη ομοφυλόφιλη, που στοχεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων και των νόμων για τα όπλα.

Η 56χρονη Λόρι Λάιτφουτ είναι πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας η οποία δεν έχει ασκήσει ποτέ πριν πολιτικό αξίωμα. Γιόρτασε τη νίκη της επάνω στη σκηνή με τη σύζυγό της και την κόρη της.

«Μαζί, μπορούμε να ιεραρχήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας εναντίον των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών. Και θα το κάνουμε» δήλωσε μετά την εκλογή της η Λάιτφουτ.

«Εκεί έξω υπάρχουν πολλά μικρά κορίτσια και αγόρια που μας παρακολουθούν και βλέπουν ότι κάτι ξεκινάει, αλλά λίγο διαφορετικό», είπε επίσης στο συγκεντρωμένο πλήθος που τη χειροκρότησε το βράδυ της Τετάρτης.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών η Λόρι Λάιτφουτ επικράτησε με 74% , του φαβορί, της επίσης αφροαμερικανής, Τόνι Πρέκγουινκλ.

Οι δύο υποψήφιες, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκέντρωσαν αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων μεταξύ 11 ακόμα υποψηφίων. Όμως, η ηττημένη Πρέκγουικλ και αρχικό φαβορί, είχε συνδεθεί από τον Ιανουάριο, με τον μακροβιότερο δημοτικό σύμβουλο Ed Burke, ο οποίος κατηγορείται για μία υπόθεση εκβιασμού.

Το ότι η Πρέκγουικλ είχε χρηματοδοτήσει την εκλογική καμπάνια του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου άφησε μεγάλο περιθώριο νίκης στη νυν δήμαρχο, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που θα μάχεται τη διαφθορά.

Στον δήμο του Σικάγο από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά. Το Σικάγο θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.
Πηγή: skai.gr