Πρώτη παραίτηση Βρετανού υφυπουργού ενόψει της συνάντησης Μέι-Κόρμπιν

Συνάντηση το απόγευμα αναμένεται να έχουν η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστική λύση για το Brexit, μετά από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η κα Μέι είπε ότι θα επιδιώξει να καταλήξει σε μία κοινή πρόταση με τον ηγέτη των Εργατικών ώστε να την παρουσιάσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώξει να καταλήξει με τον κ. Κόρμπιν σε μια σειρά επιλογών επί των οποίων θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει την απόφασή τους.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι στόχος είναι όλη αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των υπολοίπων 27 ηγετών της ΕΕ για τη νέα βρετανική θέση.

Η αλλαγή στρατηγικής της πρωθυπουργού έχει εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της, με πολλούς ακραιφνείς Brexiteer βουλευτές να ζητούν την παραίτησή της.

Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ αντέτεινε το πρωί μιλώντας στο BBC ότι η απόφαση της πρωθυπουργού υπαγορεύτηκε από την «αμετανόητη λογική» των αριθμών, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει σχηματιστεί πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ κάποιου σχεδίου του Brexit.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο υφυπουργός Ουαλίας Νάιτζελ Άνταμς υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του προς την κα Μέι, «η αναζήτηση μιας συμφωνίας με έναν Μαρξιστή που ούτε μια φορά στον πολιτικό του βίο δεν προέταξε τα βρετανικά συμφέροντα» είναι ένα «σοβαρό λάθος».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι το Δουβλίνο θα στηρίξει το βρετανικό αίτημα για μία νέα παράταση του Άρθρου 50. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την ΕΕ με μια συμφωνία.

Όπως είπε, η έκκληση της πρωθυπουργού Μέι για εθνική ενότητα «είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί μια λύση».

Στο Λονδίνο, καταθέτοντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, κ. Μπάρκλεϊ επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο υπουργός Brexit πρόσθεσε πάντως ότι «δεν είναι πρόθεση» της κυβέρνησης η διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο