Κλείσιμο

Εκτός ενδεικτικών ψηφοφοριών για το Brexit η συμφωνία Μέι-ΕΕ

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο καλείται απόψε να επιλέξει ανάμεσα από διάφορες προτάσεις για την κατάληξη της διαδικασίας του Brexit, μέσω της διενέργειας ενδεικτικών ψηφοφοριών.

Η διαδικασία επιβλήθηκε από τους βουλευτές, καθώς προχθές υπερψήφισαν τροπολογία που τους δίνει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας για σήμερα από τις 2 το απόγευμα τοπική ώρα.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 16 διαφορετικές προτάσεις. Το ποιες θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 7 το βράδυ τοπική θα το κρίνει αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Οι βουλευτές έχουν προτείνει η τελική ψηφοφορία επί την δημοφιλέστερων προτάσεων, όπως θα αναδειχθούν σήμερα, να διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζουν αυτές που καλούν σε διατήρηση μιας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους, σε μια συμφωνία στα πρότυπα της σχέσης της ΕΕ με τη Νορβηγία, με βάση δηλαδή την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και σε δεύτερο δημοψήφισμα ώστε να επιβεβαιωθεί της όποιας τελικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην υποβάλει στη διαδικασία τη συμφωνία της πρωθυπουργού Μέι με την ΕΕ για το Brexit. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η απόφαση λήφθηκε είτε επειδή η Ντάουνινγκ Στριτ αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή στήριξη από βουλευτές για τη συμφωνία (που έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές), είτε με την ελπίδα ότι η διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών
θα είναι ατελέσφορη, οπότε η συμφωνία της κ. Μέι θα έχει περισσότερες πιθανότητες επικύρωσης σε αργότερο στάδιο.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη μεγάλη πιθανότητα η Βουλή των Κοινοτήτων να καταλήξει σε μια πρόταση για ένα «μαλακό» Brexit.

Ήδη χθες έως και δέκα Brexiteers βουλευτές των Συντηρητικών δήλωσαν ρητώς ή άφησαν να εννοηθεί ότι πλέον θα ψήφιζαν τη συμφωνία σε μια τρίτη ψηφοφορία. Ακόμα και ο σφοδρός επικριτής της Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι νέα καταψήφιση της συμφωνίας θα αύξανε τον κίνδυνο ματαίωσης του Brexit.

Ο κ. Τζόνσον, πάντως, φάνηκε να θέτει ως όρο για τη στήριξή του την παραίτηση της Τερέζα Μέι, όρο που θέτουν και αλλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση της κ. Μέι στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα με την κοινοβουλευτική της ομάδα. Συντηρητικοί πολιτικοί έχουν δηλώσει σε εφημερίδες ότι αν η κα Μέι θέλει να έχει ελπίδα να δει τη συμφωνία του Brexit να εγκρίνεται από τους βουλευτές, αυτή θα είναι η στιγμή να προαναγγείλει την παραίτησή της.

Όσο θα καταμετρώνται οι ψήφοι επί των προτάσεων του Brexit, οι βουλευτές θα ψηφίσουν και επί του νομοθετήματος που επιβεβαιώνει τη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από τις 29 Μαρτίου στις 12 Απριλίου ή στις 22 Μαΐου, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο