Ξεκινά το καρναβάλι του Ρίο

Το αυτοανακυρηχθέν μεγαλύτερο πάρτι του κόσμου ξεκινάει, καθώς στη Βραζιλία αρχίζει ένα μακρύ Σαββατοκύριακο καρναβαλικών εκδηλώσεων. Όμως, ενώ τα αεροδρόμια της χώρας καυχώνται για την αύξηση των επιβατών, πρόκειται για περίοδο νευρικής ταραχής για τις αρχές της αεροπλοΐας. Από την περσινή μοιραία πτώση αεροσκάφους στον Αμαζόνιο, η βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών της Βραζιλίας κατατρύχεται από προβλήματα.

Ήρθε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου κατά την οποία οι Βραζιλιάνοι ξεφαντώνουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Όμως, ο φόβος στο φετινό καρναβάλι είναι ότι πολλοί ίσως δυσκολευτούν να φτάσουν στη γιορτή. Κι αυτό γιατί τα αεροπορικά ταξίδια εδώ έχουν γίνει λοταρία. Με καθυστερήσεις, ματαιώσεις, υπερπλήρωση θέσεων και προβλήματα επικοινωνίας. Όλοι έχουν μια ιστορία τρόμου να διηγηθούν.

Αναγκάστηκα να μείνω στο αεροδρόμιο για περίπου εννέα ώρες. Έμοιαζε με επανάσταση, γιατί όλοι φώναζαν \'θέλουμε αεροπλάνα\', λέει μια ταλαιπωρημένη κυρία.

Οπότε, τι έχει πάει στραβά; Προφανέστατα, πηγή των προβλημάτων ήταν η μοιραία πτώση αεροσκάφους στον Αμαζόνιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα εκατόν π\"\"ενήντα τέσσερεις νεκρούς. Καθώς οι ενέργειές τους έγιναν αντικείμενο ελέγχου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άρχισαν να κωλυσιεργούν. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σημειώθηκε καθυστέρηση σε μία πτήση ανά τρεις. Μολονότι ο στρατός έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, ρόλο έχουν επίσης οι πολιτικοί και μια κρατική υπηρεσία, με αποτέλεσμα την σύγχυση.

\"Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος του τομέα. Το προσωπικό του υπουργείου αμύνης, ή της εθνικής υπηρεσίας αεροπλοΐας που είναι πολύ νέα, δημιουργήθηκε μόλις πέρισι....\" λέει μια κυρία που κατοικεί στο Ρίο.

Στις άλλες πηγές προβλημάτων περιλαμβάνεται η περσινή συρρίκνωση του πρώην εθνικού αερομεταφορές Βάριγκ, με αποτέλεσμα τις ανησυχίες για την κατάσταση της υποδομής.

Αυτό είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βραζιλίας, στην καρδιά της πόλης. Και κάθε φορά που βρέχει πολύ, πρέπει να κλείνει ο κεντρικός διάδρομος, διότι η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος τον καθιστά μη ασφαλή.

Πέρυσι, τέσσερα αεροπλάνα γλίστρησαν στον διάδρομο, αναγκάζοντας τις διωκτικές αρχές να απαιτήσουν το άμεσο κλείσιμό του για επισκευές. Τον περασμένο μήνα, όμως, ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα, και οι επισκευές θα γίνουν πλέον μετά το καρναβάλι.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αναβαθμίσει τις αεροπορικές υπηρεσίες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, και το κόστος του προγράμματος θα φτάσει σχεδόν τα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια. Ωστόσο, αυτό παρηγορεί ελάχιστα όσους βρίσκονται τώρα στην αίθουσα αναχωρήσεως. Στιβ Κίνγκστον, από το Σάο Πάολο για το BBC.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr