Κλείσιμο

Κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Φινλανδία

Κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Φινλανδία λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της θητείας της.

Ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα παραιτήθηκε ενόψει των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Απριλίου, στον απόηχο των αποτυχημένων προσπαθειών για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και ασφάλισης.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο έκανε δεκτή την παραίτηση Σίπιλα, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να συνεχίσει υπηρεσιακά την τέλεση των καθηκόντων της έως τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα στις κάλπες, με ποσοστό κοντά στο 21%, μετά από οκτώ χρόνια εκτός εξουσίας. Το κόμμα του κ. Σίπιλα ακολουθεί γύρω στο 14%.

Οι λαϊκιστές Πραγματικοί Φινλανδοί, που για ένα διάστημα υπηρέτησαν ως εταίροι στην κυβέρνηση, έχουν ανακάμψει δημοσκοπικά τους περασμένους μήνες και κινούνται στο 12%, αν και απέχουν έξι μονάδες από τα ποσοστά που είχαν το 2015.

Η Φινλανδία έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα πρόνοιας στην Ευρώπη αλλά και μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με συνέπεια η μεταρρύθμιση των συστημάτων ασφάλισης να θεωρείται κρίσιμη για την συνέχεια.
Πηγή: skai.gr