To ΒΒC αναφέρεται σε καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

"Με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της οποίας η ΠΓΔΜ μετονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά και την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. 

Και πάλι αρνείται εντούτοις την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας που υφίσταται για δεκαετίες." αναφέρει σε σημερινό άρθρο του που εγείρει σωρεία ερωτημάτων, το ΒΒC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εν λόγω μειονότητα ζούσε για χρόνια καταπιεσμένη, στο περιθώριο για το ελληνικό κράτος το οποίο δεν την αναγνώριζε και την εξόριζε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αντλείται συνέντευξη από έναν 92χρονο δικηγόρο, τον κο Φωκά που τονίζει «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλιέται εδώ και αιώνες σε αυτή την περιοχή των Βαλκανίων. 

Ο ηλικιωμένος φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι Μακεδονικής Εθνικότητας κι Έλληνας πατριώτης εξίσου. 

«Οι "Μακεδόνες" στην Ελλάδα τύγχαναν αμφισβήτησης κατά περιόδους και υπέστησαν διώξεις, καθώς η παρουσία τους αγνοήθηκε σχεδόν από όλους.Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται ντόπια.Δεν υπάρχει αναφορά για αυτούς σε σχολικά βιβλία ιστορίας. Δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951 όταν και καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες «σλαβικά». Δεν αναφέρεται η ύπαρξή τους δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν» δηλώνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παραπάνω ήταν μια εκ των αιτιών για την μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, που επίσημα πλέον ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

«Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών».

«Όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού». σημειώνεται στο άρθρο.

Η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από το γειτονικό κράτος αναγνωρίζει σιωπηρά ότι οι Μακεδόνες αποτελούν ένα σύνολο από μόνοι τους και «ανοίγει την πόρτα» σε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της μακεδονικής μειονότητας της Ελλάδας υποστηρίζει εν τέλει το δημοσίευμα εκτός των άλλων.

Τι λέει το Μαξίμου 

Το Μαξίμου μέσω ανακοίνωσης του απορρίπτει κατηγορηματικά το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως θέμα μειονότητας δεν υπάρχει.

«Oπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ Πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας". 

Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ" και ως χώρα που " σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα του ποιές γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας." 

Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. » Υπογραμμίζει το γραφείο του Πρωθυπουργού. 


Διπλωματικές πηγές

Σε απάντηση στo ρεπορτάζ του BBC που περιείχε ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία, ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας. 

Αύριο μάλιστα θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

Οργή Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Το εν λόγω ρεπορτάζ πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ΝΔ η οποία καλεί τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίσει προς πάσα κατεύθυνση πως ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας δεν υφίσταται σε καμία των περιπτώσεων.

"Με αφορμή  ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα "εθνικής μακεδονικής μειονότητας" δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της "Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας", να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. 

Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. 

«Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή το δημοσίευμα 

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την τοποθέτηση του επί του δημοσιεύματος, το Μαξίμου εξαπέλυσε μύδρους κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία νωρίτερα έκανε λόγο για βλαπτικές συνέπειες από την Συμφωνία των Πρεσπών, που ανήκει ακέραιη στην Κυβέρνηση.

"Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι. " Αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει "αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα". Στη συνέχεια είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας", συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει. 

Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ Πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας". 

Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ" και ως χώρα που " σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα του ποιές γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας." 

Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. 

Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά. 

Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους.

Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος.

Πηγή: skai.gr