Τουσκ: Υπάρχει ξεχωριστή θέση στην κόλαση για τους άμυαλους Brexiteers

Υπάρχει «ξεχωριστή θέση στην κόλαση» για όσους προώθησαν το Brexit δίχως να έχουν το παραμικρό σχέδιο για το πώς θα επιτελέσουν με ασφάλεια το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πενήντα-μία ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, στις 29 Μαρτίου, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απεργάζεται ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit.

Η κ. Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη για επαφές με την ΕΕ, όμως ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε εκ των προτέρων πως οι 27 εταίροι δεν πρόκειται να εξετάσουν οιαδήποτε τροποποίηση στην συμφωνία για τους όρους εξόδου, η οποία καταψηφίστηκε συντριπτικά από την βρετανική Βουλή τον Ιανουάριο.

«Η ΕΕ των 27 δεν κάνει οποιαδήποτε καινούργια προσφορά», είπε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ.

Ο κ. Τουσκ δεν κατονόμασε κάποιον, όμως οι επιφανέστεροι εκφραστές της καμπάνιας υπέρ του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο δίχως να έχουν παρουσιάσει σχέδια για την ημέρα μετά το «διαζύγιο».

Κύριο «αγκάθι» είναι ο όρος για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και θα βγει από την Ένωση, και της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέλος της ΕΕ. Κοινός στόχος Βρυξελλών και Λονδίνου είναι να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρού» συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, το οποίο θα παραπέμπει στο ταραχώδες παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό η συμφωνία εξόδου περιέχει το αποκαλούμενο «backstop», το οποίο διασφαλίζει ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ επ’ αόριστον έως ότου να τεθεί σε ισχύ η διμερής συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Ωστόσο το backstop έχει προκαλέσει εξέγερση στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην Βρετανία, λόγω φόβων πως θα «δέσει» το Λονδίνο στην ΕΕ δίχως τέλος.

Η βρετανική Βουλή έχει ψηφίσει τροπολογία που εξουσιοδοτεί την κ. Μέι να επιδιώξει «εναλλακτικές» ρυθμίσεις για το backstop, όμως χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός φάνηκε να παραδέχεται πως το backstop δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την συμφωνία και συνεπώς επιδιώκει ευνοϊκές διευκρινίσεις για την διάρκειά του.

Πηγή: skai.gr