Μέι: Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για την ενεργοποίηση του ‘backstop’

Του Θανάση Γκαβού - Λονδίνο


Τη διαβεβαίωση προς τους Βρετανούς βουλευτές ότι θα έχουν λόγο στο κατά πόσο το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία θα ενεργοποιηθεί ή όχι, έδωσε η Τερέζα Μέι.

Λίγο πριν από την έναρξη της πενθήμερης συζήτησης επί της συμφωνίας του Brexit, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στους βουλευτές ότι σε περίπτωση που έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση, η οποία θα καλύπτει και το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν αν προτιμούν την ενεργοποίηση του backstop ή την παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως και δεσμεύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση περί ελέγχου από το τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας της νομοθεσίας που θα προκύψει στο πλαίσιο του backstop, συνιστά νέα προσπάθεια της πρωθυπουργού να κερδίσει την υποστήριξη των διαφωνούντων βουλευτών επί της συμφωνίας του Brexit.

Η κα Μέι είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξασφάλιση περαιτέρω διαβεβαιώσεων από την ΕΕ αναφορικά με το backstop, οι οποίες θα καθησυχάσουν τους βουλευτές.

Η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αγνοώντας τις εκκλήσεις βουλευτών και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Η ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης για τη Μελλοντική Σχέση θα διεξαχθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης.

Η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση έχει επισκιαστεί από τη σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ Brexiteers βουλευτών και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου με αφορμή την απόφασή του να επιτρέψει ψηφοφορία επί τροπολογίας που αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το Brexit.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που εγκρίθηκε με ψήφους 308 έναντι 297, εφόσον απορριφθεί η συμφωνία του Brexit στις 15 του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο σώμα με νέα πρόταση για τον τρόπο εξόδου από την ΕΕ εντός τριών ημερών και όχι εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο νόμος. Συντηρητικοί βουλευτές αμφισβητούν το πόσο δεσμευτική είναι για την κυβέρνηση η τροπολογία.