Ειρωνεία Τσαβούσογλου για ΗΠΑ και Κούρδους μετά το ναυάγιο Μπόλτον

Νέες αιχμές για την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Συρία άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της αποτυχημένης επίσκεψης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στην Άγκυρα.

Ενημερώνοντας επιτροπή της τουρκικής Βουλής ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ειρωνικά πως η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να αποσυρθεί από την Συρία διότι ήταν επί πολύ καιρό αναμεμειγμένη με τρομοκράτες – αναφερόμενος τους κούρδους αντάρτες που έχουν στηρίξει οι ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να αφήσεις μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει την απόσυρση των 2.000 και πλέον αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούν στην βορειοανατολική Συρία, όμως τις προηγούμενες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση για την αποχώρηση να διασφαλιστεί πως η Άγκυρα δεν θα επιτεθεί στους κούρδους αντάρτες.

Η στάση Μπόλτον ενόχλησε έντονα τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τις δηλώσεις του συμβούλου του κ. Τραμπ και ακύρωσε την συνάντηση μαζί του που σχεδιαζόταν για χθες στην Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν επαναβεβαίωσε μάλιστα πως οι προετοιμασίες του τουρκικού στρατού για επέμβαση εναντίον Κούρδων στην Συρία έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μετά τις ευρωεκλογές το Κυπριακό

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν φαίνεται να είναι εφικτή έως την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τόνισε πως η Τουρκία στέλνει και δεύτερο σκάφος για έρευνες ανοιχτά του νησιού.
Πηγή: skai.gr