Βρετανική έκθεση κόλαφος για την πολιτική Μπους

 Η αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στο πλαίσο της νέας στρατηγικής του προέδρου Μπους για το Ιράκ, δεν αρκεί για να αποκατασταθεί η κατάσταση υπέρ της συμμαχίας που καθοδηγείται από την Ουάσινγκτον, αναφέρεται από το Διεθνές Ινστοτούτο Στρατηγικών Μελετών στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το Ινστιτούτο, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι η αμερικανική διοίκηση δεν διαθέτει ικανά στρατεύματα και πως η ιρακινή κυβέρνηση είναι ακόμα πολύ ανίσχυρη για να επιτραπεί να στεφθεί με επιτυχία το νέο σχέδιο του αμερικανού προέδρου.

Στην έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών υπογραμμίζει ότι 32 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να αναπτυχθούν στη Βαγδάτη, δηλαδή ένας Αμερικανός στρατιώτης για κάθε 184 Ιρακινούς πολίτες κατοίκους της Βαγδάτης, δηλαδή \"πολύ περισσότεροι από τους 50 για κάθε χίλιους κατοίκους που συστείνεται από το νέο εγχειρίδιο για την πάταξη των εξεγερμένων\" που έχει εκπονήσει ο αμερικανικός στρατός.

Επίσης προσθέτει ότι η αύξηση των στρατευμάτων \" θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένα δεύτερο στάδιο διαδικασίας\" με δεδομένο ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα αποκαθιστά την ασφάλεια με τρόπο διαρκή, καθώς και την διακυβέρνηση και την εξουσία του νόμου.

\"\"Κατά το Ινστιτούτο όμως \"η ιρακινή κυβέρνηση, που είναι ευάλωτη σε εσωτερικής φύσης διενέξεις και με αδύναμο θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει την επιθυμία ούτε και την ικανότητα να ακολουθήσει τη φάση τής \"εκκαθάρισης\" και αυτήν της \"ανοικοδόμησης\".

Το Ινστιτούτο υπουγραμμίζει ότι \" μια διαδικασία υποστήριξης της πολιτικής συμφιλίωσης μεταξύ των ηγετών των διαφόρων κοινοτήτων του Ιράκ θα βοηθούσε στην σταθεροποίηση της κατάστασης\".

Ομως επισημαίνεται στην έκθεση, \"παρά το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα εκπροσωπούνται στο ιρακινό κοινοβούλιο και έχουν δημοσίως δεσμευτεί υπέρ της διαδικασίας συμφιλίωσης\", η δέσμευσή τους δεν έχει φέρει αποτελέσματα προς το παρόν.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr