Τουλάχιστον 15 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στην Τζαλαλαμπάντ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στην είσοδο κυβερνητικού κτιρίου και ένοπλοι εισέβαλαν σε αυτό κρατώντας δεκάδες ανθρώπους ομήρους.

Η επίθεση φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στην επαρχία Νανγκαρχάρ και γενικότερα στο Αφγανιστάν, όπου έπειτα από 17 χρόνια πολέμου οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύουν ολοένα και περισσότερες επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γα την επίθεση αυτή, αν και οι Ταλιμπάν έχουν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Έπειτα από αρκετές ώρες με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις, ο Αταουλάχ Χογιάνι εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ δήλωσε ότι η επίθεση έχει τερματιστεί και οι δύο δράστες είναι νεκροί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι τόσοι έχουν τραυματιστεί, αν και ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ερευνούν το κτίριο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί.

Όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας, η επίθεση ξεκίνησε όταν ένα μαύρο αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες σταμάτησε στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η υπηρεσία προσφύγων. Αρχικά από το όχημα βγήκε ένας ένοπλος ο οποίος άρχισε να πυροβολεί.

Στη συνέχεια ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στην είσοδο του κτιρίου και δύο ένοπλοι εισήλθαν σε αυτό. Λίγα λεπτά αργότερα το αυτοκίνητο εξερράγη τραυματίζοντας περαστικούς.

Αφού οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή, ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις από χειροβομβίδες.

Ο Σοχράμπ Καντέρι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι περίπου 40 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι στο κτίριο, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στην αρχή της επίθεσης.
Το Σάββατο μία σχολή για μαίες δέχθηκε επίθεση στη Τζαλαλαμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο φρουροί σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, τρεις σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι περίπου 70 σπουδάστριες και οι καθηγητές τους διασώθηκαν έπειτα από επτά ώρες αγωνίας, ενώ οι δύο δράστες σκοτώθηκαν.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή.


Πηγή: ΑΜΠΕ