Κλείσιμο

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η σχέση με τις ΗΠΑ «μπορεί να σωθεί», αλλά με όρους

Η σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας «μπορεί να σωθεί», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στον απόηχο της προειδοποίησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σε άρθρο του στην αγγλόγλωσση έκδοση της εφημερίδας Daily Sabah ο κ. Καλίν επισημαίνει πως προϋπόθεση για να σωθεί η διμερής σχέση είναι η κυβέρνηση Τραμπ να λάβει υπόψη της την εθνική ασφάλεια της Άγκυρας και να εγκαταλείψει τις απειλές.

Ο κ. Καλίν αφήνει αιχμές για την παρατεταμένη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους κούρδους αντάρτες της οργάνωσης YPG στην Συρία, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, και για την «απροθυμία» των αμερικανικών Αρχών να διώξουν γκιουλενιστές που «εγκληματούν» – όπως αναφέρει – σε αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζει δε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν εκδώσει τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο το καθεστώς Ερντογάν αποδίδει την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να εθελοτυφλεί έναντι των ενεργειών ενός συμμάχου της στο NATO όταν απειλούν την εθνική ασφάλειά της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τονίζει ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν.

Επισημαίνει πως η Ουάσιγκτον οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την σχέση της με το YPG για «το δίκτυο Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ καθιστά σαφές πως «η χρήση απειλών προς την Τουρκία δεν θα έχει αποτέλεσμα» και μόνον θα βλάψει την σχέση.

«Ουδείς σύμμαχος θα δεχτεί να βλάπτονται τα εθνικά του συμφέροντα από πράξεις άλλου συμμάχου. Η Τουρκία δεν έχει συνεργαστεί ούτε έχει φιλοξενήσει ομάδες που θα μπορούσαν να βλάψουν συμφέροντα των ΗΠΑ και περιμένει από τις ΗΠΑ ναπράξουν το ίδιο».

Για την υπόθεση Μπράνσον, ο κ. Καλίν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης κι ότι μόνον τα δικαστήρια είναι αρμόδια να λάβουν αποφάσεις για την ποινική μεταχείρισή του. «Μια στρατηγική σχέση δεν μπορεί να βασίζεται σε μονομερή αιτήματα», ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος.

Ο κ. Μπράνσον κατηγορείται για υποστήριξη των πραξικοπηματιών, κάτι που αρνείται. Στις αρχές της εβδομάδας μεταφέρθηκε από την φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό, όμως η κυβέρνηση Τραμπ διαμήνυσε άμεσα πως αυτό δεν αρκεί.
Πηγή: skai.gr