Μουν: Στο σωστό δρόμο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ . Βόρειας Κορέας

Στο σωστό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας ο οποίος πρόσθεσε πως η κριτική που άσκησε η Πιονγκιάνγκ στις ΗΠΑ, είναι μέρος της στρατηγικής της χώρας.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν «γκανγκστερικές απαιτήσεις» στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι οι παλιοί εχθροί έχουν σημειώσει πρόοδο.

Ο Μουν Τζε-ιν δήλωσε ωστόσο από τη Σιγκαπούρη, ότι οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εμπόδια και να πάρουν χρόνο.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα, αλλά με μια προσεκτική εκτίμηση θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πετύχουν αν ο Βορράς προχωρήσει στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση και η διεθνής κοινότητα συγκεντρώσει τις προσπάθειές της για να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στο Βορρά», δήλωσε ο Mουν.

Σύμφωνα με τον Μουν η κριτική του Βορρά ήταν μέρος μιας στρατηγικής που αποσκοπούσε να δείξει την απογοήτευσή της για την «έλλειψη δράσης» από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών στα βήματα που η Πιονγκιάνγκ είχε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο Βορράς έχει προσκαλέσει ξένους δημοσιογράφους -όχι εμπειρογνώμονες όπως είχε αρχικά υποσχεθεί- να παραστούν στην αποσυναρμολόγηση του πυρηνικού της εργοταξίου και δεσμεύθηκε να κλείσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν σταματήσει τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες η Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια έχει αντιταχθεί.

Επίσης, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συζητήσεις την Πέμπτη στο Πανμουντζόν, το «χωριό της ειρήνης», για τον επαναπατρισμό των λειψάνων Αμερικανών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου 1950-53.
Πηγή: skai.gr