Κλείσιμο

Τουσκ προς Τραμπ: Θα ήταν καλό να σέβεσαι τους συμμάχους σου

Σκληρή και αιχμηρή απάντηση στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μια ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο οι διαφορές ανάμεσα στο μπλοκ και στην Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν θα αποκτήσουν καλύτερο σύμμαχο από την ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο κ. Τουσκ, λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος «ξεσπάθωσε» εκ νέου εναντίον της Γηραιάς Ηπείρου λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν τεράστια ποσά για να την προστατεύσουν.

Ο κ. Τουσκ υπεραμύνθηκε των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, που έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος κριτικής από τον κ. Τραμπ, υποστηρίζοντας πως τα 28 μέλη της Ένωσης ξοδεύουν στις ένοπλες δυνάμεις τους «πολύ περισσότερο» από ό,τι η Ρωσία και «τα ίδια» χρήματα με την Κίνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ειρωνικά την ελπίδα πως κ. Τραμπ αντιλαμβάνεται τις ευρωπαϊκές δαπάνες ως πραγματική επένδυση στην «ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου, αφήνοντας να εννοηθεί πως αντίθετα οι κινεζικές και ρωσικές δαπάνες δεν μπορούν να ερμηνευτούν αμιγώς ως αμυντικές.



Ο κ. Τραμπ πάντως επέμενε στις θέσεις του πως οι ΗΠΑ είναι βαθιά αδικημένες στο NATO, τιτιβίζοντας στη συνέχεια: «Οι χώρες του NATO πρέπει να πληρώνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, οι Ηνωμένες πολιτείες πρέπει να πληρώνουν ΛΙΓΟΤΕΡΑ. Πολύ άδικο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε μάλιστα εκ νέου τις αμυντικές δαπάνες με την εμπορική αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να επιβάλει δασμούς και να εμποδίζει τα αμερικανικά προϊόντα.


Πηγή: skai.gr