Μιανμάρ: Κατηγορίες παραβίασης κρατικών μυστικών στους δύο δημοσιογράφους

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες περί παραβίασης κρατικών μυστικών είναι από σήμερα οι δύο δημοσιογράφοι του Reuters οι οποίοι και κρατούνται εδώ και επτά μήνες από τις αρχές της Μιανμάρ.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Γιανγκόν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του 32χρονου Ουά Λόουν και του 28χρονου Κιάου Σόε Όο, οι οποίοι, αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 14 χρόνια κάθειρξη. Οι δύο δημοσιογράφοι, δήλωσαν αθώοι, ενώ η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου.

Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό. Το δικαστήριο δεν μας έκρινε ενόχους. Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας,δήλωσε ο νεαρός δημοσιογράφος ο Ουα Λόουν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει τον αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα του.

Παράλληλα, ο συνάελφος του Σόε Όο, φανερά αδύναμος, δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ καλεί τη Μιανμάρ να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων.

Όπως τόνισε, ειδικότερα , η Φεντερίκα Μογκερίνι, η ΕΕ αναμένει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων που διώκονται απλώς επειδή ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και επειδή έκαναν τη δουλειά τους, αλλά και να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση της κοινής γνώμης. Δυτικοί διπλωμάτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι αποτελεί τεστ για την κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, σε μια χώρα όπου ο στρατός εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια έρευνας για τον φόνο 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στο χωριό Ιν Ντιν στη δυτική πολιτεία Ραχίν, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι φόνοι αυτοί είχαν διαπραχθεί στο πλαίσιο των διώξεων που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον της μειονότητας, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

Οι διώξεις αυτές έχουν συντελέσει στον εκτοπισμό περισσότερων από 700.000 Ροχίνγκια.

Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν στους συγγενείς τους, ότι συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως αφού δύο αστυνομικοί που δεν είχαν ξαναδεί τους έδωσαν τυλιγμένα χαρτιά σε ένα εστιατόριο στη βόρεια Γιανγκόν.

Τον Απρίλιο ο διοικητής της αστυνομίας Μόε Γιαν Νάινγκ κατέθεσε ότι ανώτερος αξιωματικός είχε ζητήσει από τους υφισταμένους του να τοποθετήσουν απόρρητα έγγραφα στον Ουά Λόουν για να τον «παγιδεύσουν».

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων, ο στρατός προέβη στην παραδοχή των φόνων, δηλώνοντας ότι στρατιώτες και βουδιστές χωρικοί σκότωσαν εν ψυχρώ αιχμάλωτους Ροχίνγκια στις 2 Σεπτεμβρίου του 2017.
Πηγή: AMΠΕ