Αρχίζει η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας στην Βουλή της ΠΓΔΜ

Αύριο Τρίτη αρχίζει στην Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, με την ψηφοφορία να αναμένεται την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την συμφωνία, η οποία αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και συνεπώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο MIA πως η συζήτηση θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Η ψηφοφορία αναμένεται έως την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο. Στην συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κυρώσει το νομοσχέδιο.

Η Βουλή μπορεί ωστόσο να παρακάμψει το προεδρικό βέτο με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Ζάεφ έχει δεσμευθεί πως εν συνεχεία η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εάν ο λαός εγκρίνει τις αλλαγές, η Βουλή θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για την αντικατάσταση του ονόματος και την απάλειψη άρθρων που περιλαμβάνουν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος ωστόσο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, με τον κ. Ζάεφ να βασίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ώστε να πιέσει πολιτικά μέρος της αντιπολίτευσης ώστε να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Εφόσον όλα αυτά τα στάδια ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Πηγή: skai.gr