Η Αυστρία κλείνει επτά τζαμιά στον αγώνα κατά του «πολιτικού ισλάμ»

Η Αυστρία θα κλείσει επτά τζαμιά και εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδιώξει από το έδαφός της έως και 40 ιμάμηδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του «πολιτικού ισλάμ», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, οι στόχοι των κυρώσεων παραβίασαν την αυστριακή νομοθεσία όσον αφορά την θρησκεία αλλά και την απαγόρευση χρηματοδότησης λατρευτικών κοινοτήτων από το εξωτερικό.

Οι περισσότεροι από τους ιμάμηδες
που κινδυνεύουν είτε να απελαθούν είτε να μην ανανεωθεί η άδεια διαμονής τους συνδέονται με την Τουρκία, καθώς συνεργάζονται με την Τουρκο-Ισλαμική Πολιτισμική Ένωση, που είναι βραχίονας της διεύθυνσης θρησκευτικών ζητημάτων του τουρκικού κράτους. Δύο από τους 40 ενδέχεται να απελαθούν άμεσα ενώ έντεκα βρίσκονται υπό εξέταση.

Δεσμούς με την Τουρκία έχει κι ένα από τα τζαμιά που θα κλείσουν, καθώς η διεύθυνσή του συνεργάζεται με την εθνικιστική νεολαία Γκρίζοι Λύκοι.

Ο κ. Κουρτς επισήμανε
πως η Αυστρία είναι ανεκτική κοινωνία, όμως ξεκαθάρισε πως «παράλληλες κοινότητες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση» δεν έχουν θέση στην χώρα. Ο 31χρονος συντηρητικός καγκελάριος συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, και η Βιέννη διακρίνεται για την σκληρή ρητορική της όσον αφορά μετανάστευση.

Η κίνηση της Βιέννης, η οποία τον επόμενο μήνα θα αναλάβει για έξι μήνες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο μπλοκ και στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις ενέργειες της Αυστρίας ως «αντανάκλαση κύματος ισλαμοφοβίας, ρατσισμού και διακρίσεων» στην Αυστρία, καταγγέλλοντας στοχοποίηση μουσουλμανικών κοινοτήτων για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Τουρκο-Ισλαμικής Πολιτισμικής Ένωσης παραδέχτηκε στην κρατική ραδιοτηλεόραση Orf πως οι ιμάμηδες χρηματοδοτούνται μέσω της Άγκυρας, προσθέτοντας πως ήδη γίνονται προσπάθειες ώστε η μισθοδοσία τους να γίνεται με πόρους στην Αυστρία.

Η έρευνα πάνω στην δραστηριότητα των τζαμιών που σφραγίστηκαν άρχισε στον απόηχο φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο τον Απρίλιο, οι οποίες εικόνιζαν παιδιά να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και να προσποιούνται, ένστολα, πως συμμετέχουν στην Μάχη της Καλλίπολης, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην συνέχεια τα παιδιά παρίσταναν πως σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και τα «πτώματά» τους τυλίγονταν στις σημαίες.
Πηγή: skai.gr