Κλείσιμο

Ιταλία: Έκκληση Πέντε Αστέρων στη Λέγκα να μην δοθεί το ΥΠΟΙΚ στον Σαβόνα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στην Λέγκα για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και την αποφυγή επαναληπτικών εκλογών.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, κάλεσε την Λέγκα να δεχτεί την τοποθέτηση του ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα σε διαφορετική θέση από το υπουργείο Οικονομικών για το οποίο είχε αρχικά προταθεί – υποψηφιότητα που οδήγησε στην κατάρρευση της αρχικής προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα καθότι απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Ας βρούμε κάποιον άλλο, ίδιου βεληνεκούς [με τον κ. Σαβόνα], που θα αναλάβει τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών», έγραψε στο Facebook ο κ. ντι Μάιο, λίγη ώρα μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο. Προσέθεσε ότι ο σχεδόν 82χρονος οικονομολόγος θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο στο υπουργικό συμβούλιο.

Κύκλοι της προεδρίας διέρρευσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο κ. Ματαρέλα εξετάζει την πρόταση ντι Μάιο «πολύ σοβαρά».

Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, υποδέχτηκε ωστόσο με ψυχρότητα την πρόταση για αντικατάσταση του κ. Σαβόνα, τον οποίο το δεξιό κόμμα είχε προτείνει εξ αρχής για την θέση του ΥΠΟΙΚ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA, ο κ. Σαλβίνι είπε ότι θέλει «την ίδια ομάδα» υποψήφιων υπουργών την οποία είχαν αρχικά εκπονήσει με τον κ. ντι Μάιο. Προσέθεσε μάλιστα πως ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων είχε συμφωνήσει πριν από λίγες ημέρες ότι ο κ. Σαβόνα θα ήταν καταλληλότερος εκφραστής των οικονομικών θέσεων της Ρώμης στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος εμμέσως στην πρόταση για αντικατάσταση του Σαβόνα, ο επικεφαλής της Λέγκας έκανε έναν παραλληλισμό της πολιτικής με το ποδόσφαιρο, ουσιαστικά υπονοώντας πως ο ηλικιωμένος οικονομολόγος είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το ΥΠΟΙΚ.

«Εάν κάποιος είναι τερματοφύλακας πρέπει να παίξει ως τερματοφύλακας, εάν κάποιος είναι επιθετικός πρέπει να παίξει ως επιθετικός», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στην ανάρτησή του στο Facebook κ. ντι Μάιο άφησε να εννοηθεί πως το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Λέγκας, λέγοντας πως το αποτέλεσμα δεν βρίσκεται στα χέρια των Πέντε Αστέρων. Μένοντας πάντως πιστός στον ευρω-σκεπτικιστικό αναθεωρητισμό, σημείωσε πως και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να πάει στις Βρυξέλλες και να θέσει προς συζήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες και «ορισμένες συνθήκες».

Χαλάρωση στις αγορές, στον πάγο οι τεχνοκράτες

Η αναβίωση των διαπραγματεύσεων για συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης ανέστειλε, για την ώρα τουλάχιστον, τις προσπάθειες του εντολοδόχου πρωθυπουργού Κάρλο Κοταρέλι για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Όπως είπε το πρωί ο της Τετάρτης κ. Κοταρέλι, μετά από συνάντηση με τον κ. Ματαρέλα, αυτό που συμφωνήθηκε είναι να δοθεί χρόνος στις νέες πολιτικές συζητήσεις και να μην ασκηθεί χρονική πίεση στα κόμματα.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη λύση στο αδιέξοδο, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου, οδήγησαν σε μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων που ασκούνταν στο ιταλικό χρέος στις αγορές. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου βελτιώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, πέφτοντας κάτω από το φράγμα του 3%.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία