Νέα συνάντηση Κοταρέλι με Ματαρέλα εν μέσω βαθιάς αβεβαιότητας στην Ιταλία

Νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έχει αυτή την ώρα ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι, εν μέσω φημών πως η εντεινόμενη πολιτική κρίση έχει φέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ταχείας προσφυγής σε εκλογές, στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η συζήτηση είναι «ανεπίσημη», χωρίς να είναι σαφές για ποιο λόγο.

Σημειώνεται ωστόσο πως παράλληλα το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως υπάρχει ενδεχόμενο αναβίωσης των προσπαθειών για κυβερνητικό συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα.

Ο κ. Κοταρέλι επισκέφτηκε χθες το Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο όμως, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, δεν παρουσίασε την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησής του. Από την αρχή των συναλλαγών οι αγορές χτύπησαν το ιταλικό χρέος, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να επιδεινώνεται κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ το χρηματιστήριο στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες κοντά στο 3%.

Η καθυστέρηση στη συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει προανήγγειλε πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Κοταρέλι, έχουν εντείνει τις υποψίες ότι ο κ. Ματαρέλα μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 29 Ιουλίου – κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, όπου παραδοσιακά αποφεύγονται εκλογές το καλοκαίρι λόγω φόβων για χαμηλή συμμετοχή.

Κύκλοι του Κυρηναλίου διέψευσαν χθες, στο κρατικό πρακτορείο ANSA, τις εικασίες πως ο κ. Κοταρέλι προτίθεται να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απλώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιλέξει τους υπουργούς του.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοταρέλι είχε πει πως ακόμα κι αν λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης – που είναι απίθανο – θα κυβερνούσε μόνον έως τις αρχές του 2019. Διαφορετικά, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, είχε προαναγγείλει προσφυγή στις κάλπες «μετά τον Αύγουστο».

«Όχι» στον Σαβόνα

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπήκε σε πολιτική δίνη την Κυριακή, όταν η συγκυβέρνηση που ετοίμαζαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα κατέρρευσε μετά την απόφαση του προέδρου Ματαρέλα να απορρίψει την πρότασή τους για διορισμό του ευρω-σκεπτικιστική οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Στο παρελθόν ο κ. Σαβόνα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κανονικά την εξουσία να διορίζει πρωθυπουργούς και υπουργούς, συνήθως με βάση τις προτάσεις των κομμάτων, όμως Λέγκα και Πέντε Αστέρια έχουν κατηγορήσει τον κ. Ματαρέλα ότι υπερέβη τις εξουσίες του.

Σε περίπτωση νέων εκλογών τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα αναμένεται να αυξήσουν το αθροιστικό ποσοστό τους, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις. Ειδικά ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, φαίνεται πως έχει αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του κατά τουλάχιστον τέσσερις μονάδες με την ευρω-σκεπτικιστική στάση που τηρεί μετεκλογικά.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει ζητήσει την αποπομπή του κ. Ματαρέλα, κι έχει καλέσει τους Ιταλούς να διαδηλώσουν μαζικά στην Ρώμη και σε άλλες πόλεις στις 2 Ιουνίου, που είναι εθνική εορτή.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία