Λέγκα και 5 Αστέρια πιέζουν τον Ματαρέλα με αιχμή ευρωσκεπτικιστή υπουργό

Πιέσεις στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να εγκρίνει το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο ασκούν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε επαναληπτικές εκλογές.

«Αρνούμαι να εμπλακώ σε διαπραγματεύσεις [που θα διαρκέσουν] εβδομάδες», τόνισε το Σάββατο ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, σημειώνοντας πως τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν περιμένουν. «Επομένως, η μοναδική εναλλακτική θα ήταν πρόωρες εκλογές;» αναρωτήθηκε με νόημα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σημειώνοντας αιχμηρά πως είτε το «παιχνίδι» σχηματισμού κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών είτε δεν θα τελειώσει καθόλου.

Η περίπτωση Σαβόνα

Στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ του προεδρικού μεγάρου και των δύο επίδοξων εταίρων φέρεται να βρίσκονται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ορισμένες επιλογές για κομβικά υπουργεία τις οποίες ο κ. Ματαρέλα απορρίπτει, ειδικά για το υπουργείο Οικονομικών, όπου επικρατέστερος υποψήφιος φαίνεται πως είναι ο 82χρονος ευρω-σκεπτικιστής οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα.

«Ελπίζω ουδείς να έχει ήδη αποφασίσει [να πει] ‘όχι’» στις προτάσεις μας, είπε ο κ. Σαλβίνι, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον κ. Σαβόνα, ο οποίος όμως είναι συνεργάτης της Λέγκας.

Και τα Πέντε Αστέρια φαίνεται όμως πως τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Σαβόνα, αν και αρχικά δεν υποστήριζαν ανοιχτά τον ηλικιωμένο οικονομολόγο.

«Πρόκειται για πολιτική επιλογή […] Το να μπλοκάρεις μια επιλογή για υπουργικό χαρτοφυλάκιο είναι πέρα από τον ρόλο [του προέδρου]», είπε ο Αλεσσάντρο ντι Μπατίστα, ένα από τα κορυφαία στελέχη των Πέντε Αστέρων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετέβη στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή, χωρίς όμως να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Ιταλικά μέσα αναφέρουν πως η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, κι όχι ευκαιρία για κατάθεση ονομάτων στον πρόεδρο.

Το κυβερνητικό «συμβόλαιο» Πέντε Αστέρων και Λέγκας ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία