ΗΠΑ: Διακομματικό μπλόκο στις πωλήσεις των μαχητικών F-35 στην Τουρκία

Ανώμαλη προσγείωση της Τουρκίας για τα F-35; Με –διακομματικό- νομοσχέδιο που υπογράφεται από επτά γερουσιαστές ζητείται η αναστολή οποιασδήποτε παράδοσης στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία έως ότου το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή, και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών. Σε τυχόν ψήφισή του, η Άγκυρα, συμπαραγωγός στο πρόγραμμα JSF του μαχητικού πέμπτης γενιάς, θα δεχθεί σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό πλήγμα. 

Σε κείμενο που ανάρτησε την Πέμπτη στον ιστότοπό του, ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου, διαμηνύει ότι πρέπει να ανασταλεί η αποστολή των αεροσκαφών F-35 όσο η Τουρκία επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις.



«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην αυταρχική, καταδικαστέα συμπεριφορά της Τουρκίας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σίσιλιν. «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για κάθε καθεστώς που διαπράττει τέτοιες τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχώς αποκλίνει από τα συμφέροντά μας. Η απαγόρευση της πώλησης τέτοιων όπλων τελευταίας τεχνολογίας στην Τουρκία συνιστά απλώς κοινή λογική. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε για τα μέλη του ΝΑΤΟ τα ίδια κριτήρια που θα διατηρούσαμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σίσιλιν.

Το ν/σ αναμένεται να παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, αφορά αποκλειστικά την αναστολή της παράδοσης των F-35, και όχι την πώληση στρατιωτικού υλικού γενικά. Αυτό το ν/σ μάλιστα συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του εξελιγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.

Η τουρκική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και άλλων κυβερνητικών στελεχών, έχει απειλήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα, στην περίπτωση που το πρόγραμμα των F-35 παγώσει. Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει ταχθεί ενώπιον του Κογκρέσου υπέρ της απρόσκοπτης παράδοσης των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

David Cicilline official photo.jpg
Ντέιβιντ Σίσιλιν
Πηγή: skai.gr