Οι ΗΠΑ «μπορεί να επιβάλουν κυρώσεις» στην Ευρώπη για συναλλαγές με το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείεται να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν μετά την απόσυρση της Αμερικής από την συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ.

«Είναι πιθανό. Εξαρτάται από την συμπεριφορά [των] άλλων κυβερνήσεων», είπε ο Τζον Μπόλτον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο κ. Μπόλτον εκτίμησε ωστόσο πως σε βάθος χρόνου οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και θα εγκαταλείψουν την συμφωνία του 2015, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν επαναβεβαιώσει την δέσμευσή τους για τήρησή της.

«Νομίζω πως οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώσουν ότι είναι στο συμφέρον τους να μας ακολουθήσουν», είπε.

Επισήμανε πως οι εταίροι δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πράγματι αποφασισμένη να εγκαταλείψει την συμφωνία, αλλά εκτίμησε πως μόλις αυτό «εμπεδωθεί» διάφορα κράτη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί έχει καταστήσει σαφές πως η Τεχεράνη θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις για περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της εφόσον οι υπόλοιποι υπογράφοντες, η ΕΕ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, διασφαλίσουν πως τα συμφέροντα της ισλαμικής δημοκρατίας δεν θα θιγούν από την αμερικανική έξοδο.

Συνεπώς, εάν οι Ευρωπαίοι πράξουν όπως πιστεύει ο κ. Μπόλτον, η συμφωνία θα καταρρεύσει. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ έχει ήδη αρχίσει περιοδεία που περιλαμβάνει επαφές με το Πεκίνο, την Μόσχα και το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο κ. Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας, προαναγγέλλοντας την επαναφορά κυρώσεων που είχαν ανασταλεί και την επιβολή καινούργιων.

Ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, έχει γράψει στο Twitter ότι οι γερμανικές εταιρείες που βρίσκονται στο Ιράν «θα πρέπει αμέσως» να δρομολογήσουν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων τους.

Ο κ. Μπόλτον είναι ένα από τα επιφανέστερα «γεράκια» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιράν