Υπόθεση Σκρίπαλ: Η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο

Την απόλυτη αλληλεγγύη τους προς το Λονδίνο εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και κάλεσαν τη Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. 

Η ΕΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπουργική σύνοδο ότι από αυτήν την παράτολμη και παράνομη ενέργεια απειλήθηκαν οι ζωές πολλών πολιτών και ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης που βλέπει τη Ρωσία πίσω από την επίθεση.

Δηλώνει «σοκαρισμένη» από την επιθετική χρήση του όποιου νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης και χαρακτηρίζει απολύτως απαράδεκτη τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς αυτή συνιστά απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. 

Αναφέρει ότι κάθε τέτοια χρήση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και του διεθνούς δικαίου και αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην έρευνα για την επίθεση και καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Nόβιτσοκ στον ΟΑΧΟ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή της, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ σημειώνει τέλος ότι θα παραμείνει στενά επικεντρωμένη στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις του.
Πηγή: skai.gr