Κλείσιμο

Στη δημοσιότητα τα ψεύτικα διαβατήρια των Κιμ για τα ταξίδια τους στη Δύση

Καλός ο κομμουνιστικός παράδεισος, αλλά πού και πού χρειάζεται μια αλλαγή... Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόταν η οικογένεια Κιμ που καταδυναστεύει τη Βόρεια Κορέα επί δεκαετίες, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια που χρησιμοποίησαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, με σκοπό να ταξιδέψουν στη Δύση.

Ήταν γνωστό ότι η οικογένεια που ηγείται της Βόρειας Κορέας εδώ και 70 χρόνια ταξίδευε στο εξωτερικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν δημοσιευτεί τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν και για ταξίδια και σε Βραζιλία, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ ανέφεραν οι πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο.

«Χρησιμοποίησαν αυτά τα βραζιλιάνικα διαβατήρια σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν θεωρήσεις από ξένες πρεσβείες… Δείχνουν σαφώς τις φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Κιμ Γιονγκ Ιλ» δήλωσε χαρακτηριστικά μια ανώτερη δυτική πηγή ασφαλείας.

«Αυτό δείχνει την επιθυμία τους για ταξίδια, και καταδεικνύει τις προσπάθειες της άρχουσας οικογένειας να διαμορφώσει μια ενδεχόμενη διαδρομή διαφυγής» πρόσθεσε η πηγή.
Η βρετανική πρεσβεία στη Βραζιλία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες.

Μια πηγή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, διευκρίνισε ότι τα δύο αυτά διαβατήρια ήταν νόμιμα έγγραφα που αποστέλλονταν κενά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα προξενεία.

Τέσσερις άλλες ανώτερες πηγές ασφαλείας της Δυτικής Ευρώπης επιβεβαίωσαν ότι τα δυο βραζιλιάνικα διαβατήρια με φωτογραφίες των Κιμ με τα ονόματα «Τζόζεφ Πουάνγκ» και «Ίτζονγκ Τσόι» χρησιμοποιήθηκαν για να ζητήσουν θεωρήσεις σε τουλάχιστον δυο δυτικές χώρες. Δεν είναι έως στιγμής σαφές εάν εκδόθηκαν τελικά οι θεωρήσεις.
Πηγή: skai.gr