Σκληρό μήνυμα Μακρόν σε Ερντογάν για Κύπρο και Συρία

Μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να αναστείλει την επέμβασή της στην Αφρίν τις Συρίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την αναζήτηση υδρογονανθράκων, και σημείωσε «την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της Κύπρου».

Το Παρίσι αναφέρει μάλιστα πως οι συνομιλίες των δύο ηγετών επί αυτού του θέματος θα συνεχιστούν.

Αναφερόμενος στη Συρία
, ο κ. Μακρόν είπε στον κ. Ερντογάν ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, όπου ο τουρκικός στρατός έχει επέμβει από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου «αφορά ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, περιλαμβενομένης της Αφρίν, και πρέπει να τεθεί σε ισχύ παντού και από τους πάντες χωρίς καθυστέρηση», είπε ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu δεν κάνει αναφορά στα μηνύματα Μακρόν για τη Συρία και την Κύπρο, μεταδίδοντας απλώς πως ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Άγκυρα προσδίδει την μέγιστη σημασία στο να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Πηγή: skai.gr