Αναστασιάδης – Τουσκ μίλησαν για ΑΟΖ– ΕΕ: Να αποφεύγει τις απειλές η Άγκυρα

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για την τουρκική επιθετική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει την πολιτική των «ίσων αποστάσεων», καθώς προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Πάντως, πρόσθεσε ότι το Φόρεϊν Όφις θεωρεί ότι «θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογανανθράκων να μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Στην Κύπρο έφθασε και ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας της ΕΝΙ. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως «δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην κυπριακή ΑΟΖ». Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι.

Προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνακολούθησαν την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το σοβαρό επεισόδιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Ίμια όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφους του Λιμενικού Σώματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr