Δημοσκοπική κατάρρευση για το SPD πριν την κρίσιμη απόφαση για συγκυβέρνηση

Οριακά μπροστά από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας INSA, τη στιγμή που το κόμμα κλυδωνίζεται από την αποχώρηση του επικεφαλής του Μάρτιν Σουλτς αλλά και ενόψει της κρίσιμης απόφασης για το εάν θα συγκυβερνήσει εκ νέου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την INSA το SPD αποσπά μόλις το 16,5% στην πρόθεση ψήφου, 1,5 μονάδες καλύτερα από το AfD, με την ακροδεξιά να απειλεί να εκθρονίσει το πιο ιστορικό κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς από τη θέση του ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Χριστιοανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους, αλλά μόλις με το 29,5% της ψήφου. Οι Πράσινοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 13%, ακολουθεί η Αριστερά με 11,5% ενώ το φιλελεύθερο FDP κλείνει την εξάδα με 10,5%.

Η δημοσκόπηση της INSA έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Μάρτιν Σουλτς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο είχε αρχικά αποφασίσει να αναλάβει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πολιτική καταστροφή του κ. Σουλτς ήλθε μετά από εσωκομματική εξέγερση εναντίον του, με δεδομένο ότι είχε ορκιστεί ότι δεν θα υπηρετήσει ως υπουργός σε κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση έρχεται επίσης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των περίπου 460.000 μελών του SPD που καλούνται να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για νέα συγκυβέρνηση με το μπλοκ της κ. Μέρκελ που διαπραγματεύτηκε ο κ. Σουλτς.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στις 4 Μαρτίου και ουδείς τολμά να προβλέψει με ασφάλεια το αποτέλεσμα. Η ηγεσία του κόμματα τάσσεται υπέρ του νέου μεγάλου συνασπισμού, ειδικά με δεδομένο ότι η παράταξη έχει εξασφαλίσει τα σημαντικά υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κόμματος, ειδικά η νεολαία του, αντιτίθενται σε νέα συνεργασία με τους συντηρητικούς, καθώς αποδίδουν συνεχή εκλογική αποδυνάμωση της παράταξης στην συγκυβέρνηση με την κ. Μέρκελ.

Στις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD έλαβε μόλις το 20,5% της ψήφου, που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα στην μεταπολεμική περίοδο, ενώ το AfD μπήκε για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή με πάνω από 12%.

Σε περίπτωση που τα μέλη του SPD απορρίψουν την προγραμματική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, ενώ ήδη βρίσκεται επί πέντε μήνες με μεταβατική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr