Κλείσιμο

Δεν επιθυμεί να είναι παρόν στη δίκη του στις Βρυξέλλες ο Αμπντεσλάμ

Δεν επιθυμεί να είναι πλέον παρόν στο δικαστήριο των Βρυξελλών όπου δικάζεται από χθες ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών εκ των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, σύμφωνα με το δικαστήριο της βελγικής πρωτεύουσας.

«Σας ενημερώνω ότι ο κύριος Σαλάχ Αμπντεσλάμ ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να εμφανιστεί στη συνεδρίαση του δικαστηρίου αυτή την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Λικ Χενάρ, πρόεδρος του γαλλόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την οργάνωση της συνεδρίασης του δικαστηρίου που άρχισε χθες να δικάζει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και έναν συνεργό στη διαφυγή του, τον 24χρονο Τυνήσο Σοφιάν Αγιάρι. 

O 28χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, δικάζεται στο Βέλγιο για απόπειρα δολοφονίας πολλών αστυνομικών στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου 2016 και για κατοχή απαγορευμένων όπλων. Αυτό είναι το προοίμιο της δίκης που θα ακολουθήσει στη Γαλλία για τις επιθέσεις του Παρισιού, όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Στο ξεκίνημα της δίκης χθες, ο Αμπντεσλάμ δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, επικαλούμενος το όνομα του Αλλάχ. «Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει Θεός πέραν του Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο υπηρέτης του και ο προφήτης του», τόνισε.

«Δεν σας φοβάμαι, δεν φοβάμαι τους συμμάχους σας, τους συνεργάτες σας, έχω πίστη στον Αλλάχ και αυτό είναι όλο», είπε επίσης.

Η ακροαματική διαδικασία της δίκης των δύο κατηγορούμενων διακόπηκε χθες το απόγευμα και θα επαναληφθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης. Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να επιβληθεί και στους δύο κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή: skai.gr