Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Β. Κορέας στην Ολυμπιάδα της Πιονγκτσάνγκ

Έναν από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των τελευταίων χρόνων ετοιμάζεται να στείλει η Βόρεια Κορέα στη Νότια εν μέσω χαλάρωσης των εντάσεων λόγω της διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από τις 9 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. 

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ ο επικεφαλής του προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, θα ηγηθεί της 22μελούς αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας που θα φτάσει την Παρασκευή στην Πιονγκτσάνγκ. Ο Κιμ θα παραμείνει στη Νότια Κορέα για τρεις ημέρες.

Στην τελετή έναρξης των Αγώνων οι δύο ομάδες των αθλητών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας θα παρελάσουν με κοινή σημαία. Σε αυτήν θα παραστούν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και άλλοι ηγέτες.

Η συμμετοχή του Βόρειας Κορέας στους Αγώνες θεωρείται ως διπλωματικός ελιγμός της Πιονγκγιάνγκ καθώς η χώρα του Κιμ αντιμετωπίζει σήμερα αυξημένη διεθνή πίεση και κυρώσεις για τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα πρότεινε τη Δευτέρα να αποστείλει στους Αγώνες μια ομάδα ηθοποιών με πλοίο, μια κίνηση που θα απαιτούσε απαλλαγή από τις διμερείς κυρώσεις καθώς από το 2010 απαγορεύεται η είσοδος όλων των πλοίων της Βόρειας Κορέας στη Νότια.

«Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε μια εξαίρεση για να υποστηρίξουμε την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Μπάικ Τάε-ιούν σε συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: skai.gr