Μασάζ Σουλτς ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου στο SPD για τις διερευνητικές

Κάλεσμα στα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών να δώσουν το «πράσινο φως» στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών με την κεντροδεξιά στη Γερμανία απηύθυνε ο επικεφαλής του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου της παράταξης την Κυριακή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές θα βελτιώσει τη ζωή πολλών πολιτών.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό, το συστήνω», έγραψε ο κ. Σουλτς.

Εάν τα περίπου 600 στελέχη του SPD επικυρώσουν την προκαταρκτική συμφωνία με την κεντροδεξιά της Άνγκελα Μέρκελ θα ανοίξει ο δρόμος για ενδελεχείς διερευνητικές επαφές ώστε να καταρτιστεί λεπτομερής προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης.

Αντίθετα, τυχόν αρνητική ψήφος κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογήσει επαναληπτικές εκλογές, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ δεν διαθέτει άλλους δυνητικούς εταίρους και έχει απορρίψει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το αποτέλεσμα του συνεδρίου παραμένει αμφίρροπο, με τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών και οργανώσεις σε διάφορα κρατίδια να έχουν εκφραστεί ανοιχτά εναντίον της συγκρότησης ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Στο «τιτίβισμά» του ο κ. Σουλτς φάνηκε να αποφεύγει τη σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση, γράφοντας πως τα στελέχη έχουν το δικαίωμα να σκεφτούν τα συμφέροντα της παράταξης.

Κύρια ανησυχία των διαφωνούντων είναι ότι το SPD, που έχει συγκυβερνήσει δύο φορές με την κ. Μέρκελ από το 2005, έχει αποσυνδεθεί την εργατική του βάση και πρέπει να περάσει μία περίοδο στην αντιπολίτευση ώστε να αναβιώσει τις τύχες του. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα στην μεταπολεμική περίοδο.

Στον αντίποδα, υπέρμαχοι του μεγάλου συνασπισμού επισημαίνουν ότι το SPD κατάφερε να εντάξει στην προκαταρκτική συμφωνία σειρά αιτημάτων του.

Σημειώνεται πως η τελική απόφαση για συμμετοχή του SPD σε νέα κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ θα ληφθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος.
Πηγή: skai.gr