Κλείσιμο

Το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι

Οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε δήλωσή τους προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "MIA".

Το σχόλιο αυτό των πηγών του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αφορά στη χθεσινή επίμαχη δήλωση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για το όνομα, Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Τη δήλωση του Ναουμόφσκι σχολίασαν σήμερα και κάποια πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση Ναουμόφσκι επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα. «Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε ο Γκιόρτσεφ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τη δήλωση Ναουμόφσκι ως «επίμαχη» επειδή, όπως είπε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ